De Wetenschapsbattle

Kinderen warm maken voor wetenschap en wetenschappers hun onderzoek duidelijk leren communiceren. Daar staat de Wetenschapsbattle voor. Op 8, 9 en 10 mei 2017 in de Vlaamse lagere scholen en op 12 mei 2017 in Technopolis tijdens de Grote Finale.

Grote Finale

Het strijdtoneel: vijf Vlaamse lagere scholen, één per provincie + een Finale in Technopolis
De strijders: telkens vijf wetenschappers die het tegen elkaar opnemen
Hun missie: de trofee voor de beste onderzoekspresentatie in de wacht slepen
De uitdaging: de kinderen overtuigen, want zij hebben het laatste woord


Wetenschapsbattle transparantDe Wetenschapsbattle is de enige wedstrijd over wetenschap waar kinderen de baas zijn

Zij organiseren het event, beslissen welke wetenschappers bij hen op school mogen komen en stemmen voor de beste presentatie.

Per provincie organiseren we één Wetenschapsbattle, waaraan telkens vijf wetenschappers deelnemen. In totaal zijn er 25 wetenschappers betrokken en zowat duizend kinderen.

De winnaars van iedere battle strijden tegen elkaar tijdens de Grote Finale in Technopolis. Daar komen we te weten welke Vlaamse wetenschapper zijn of haar onderzoek het best weet te presenteren.

 

Hoe ziet een Wetenschapsbattle er precies uit?

Tijdens een voormiddag presenteren vijf wetenschappers in 15 minuten hun onderzoek aan de leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar. De kinderjury geeft feedback en het publiek stelt vragen. Op het einde stemmen de kinderen voor de beste presentatie. Bekijk de videoreportages van editie 2017.

 

 

De Wetenschapsbattle in zeven stappen

  1. Lagere scholen schrijven zich in
  2. Een expertenjury selecteert vijf scholen, één per provincie
  3. Wetenschappers schrijven zich in
  4. Kinderen selecteren vijf wetenschappers per school
  5. De geselecteerde wetenschappers krijgen een masterclass presentatietechnieken
  6. Wetenschapsbattles per provincie
  7. De winnende wetenschappers strijden tegen elkaar tijdens de Grote Finale in Technopolis

Meer info over de deelnemende scholen en wetenschappers in 2017

Meer info voor lagere scholen Meer info voor wetenschappers

 

Grote Finale 13052016 (13)Waarom de Wetenschapsbattle?

Met de Wetenschapsbattle willen we kinderen op jonge leeftijd warm maken voor wetenschap. Dat doen we door de wetenschap naar school te halen en de leerlingen een hoofdrol te laten spelen. Daarnaast leren we de wetenschappers om helder en overtuigend te communiceren.

 

Wat levert het op?

De kinderen maken van de wetenschappers sterpresentatoren en de wetenschappers geven nieuwe helden aan de kinderen. De Wetenschapsbattle injecteert zelfvertrouwen en creativiteit bij alle betrokkenen.

 

Het is zo ontzettend belangrijk om je boodschap helder en overtuigend te brengen. Presenteren voor kinderen is de allerbeste leerschool. Hetty Helsmoortel, winnaar van de Wetenschapsbattle 2015

 

Wat maakt de Wetenschapsbattle innovatief?

Door co-creatie tussen kinderen, wetenschappers, leerkrachten en communicatiecoaches creëren we een totaal nieuwe leeromgeving voor alle betrokkenen. Ieder geeft het beste van zichzelf, wat het onmogelijke mogelijk maakt. Met de Wetenschapsbattle bewijzen we dat kinderen ideale coaches kunnen zijn voor volwassenen.

 

Wetenschapsbattle 2015 The Floor is Yours (Hung Trang) (8)

De Wetenschapsbattle, is dat niet wetenschap verkleuteren?

Helemaal niet. We dagen wetenschappers uit om complexe ideeën op een eenvoudige manier te brengen. En verrassend genoeg zijn de presentaties voor de kinderen net het soort presentaties die ook volwassenen willen krijgen, en ja, zelfs op een wetenschappelijk congres.

tweet Martijn Peters

Hoe kan je deelnemen?

Heb je interesse om als school of wetenschapper deel te nemen aan editie 2018 van de Wetenschapsbattle? Laat het ons weten.

Bekijk zeker ook de pagina met info voor scholen en info voor wetenschappers.

 

Vanwaar komt het idee om de Wetenschapsbattle te organiseren?

Einstein zei ooit: ‘Als je het niet uitgelegd krijgt aan een zesjarige, begrijp je het zelf niet.’ Bedenker van de Wetenschapsbattle Hans Van de Water (The Floor is Yours) stelde vast dat wetenschappers er veel beter in slagen om hun onderzoek helder en overtuigend uit te leggen als er kinderen op de eerste rij zitten.

 

De Wetenschapsbattle gaat internationaal!

Winnaar-VUURVLIEGEN-2017-1024x580Op 30 mei 2017 vond in Nederland de eerste Wetenschapsbattle plaats, onder de naam ‘VUURVLIEGEN’. Leerlingen van basisschool De Rozenhorst uit Rotterdam riepen onderzoeker Frans Dekker van de Universiteit Utrecht uit tot winnaar, met zijn presentatie over nanodeeltjes.

VUURVLIEGEN is een initiatief van de KNCV en Stichting C3. De KNCV is de grootste chemische beroepsvereniging van Nederland. C3 maakt jongeren bewust van de wereld van chemie met als doel hun eigen talenten hierin te ontdekken. VUURVLIEGEN is geïnspireerd op de Vlaamse Wetenschapsbattle.