De Wetenschapsbattle

Kinderen warm maken voor wetenschap en wetenschappers hun onderzoek duidelijk leren communiceren. Daar staat de Wetenschapsbattle voor. Op 12, 13 en 14 maart 2018 in de Vlaamse lagere scholen en op 16 maart 2018 in Technopolis tijdens de Grote Finale.

Wetenschapsbattle1

Het strijdtoneel: vijf Vlaamse lagere scholen, één per provincie, en een finale in Technopolis
De strijders: telkens vijf wetenschappers die hun onderzoek op een school presenteren, om zo de trofee voor de beste presentatie in de wacht te slepen
De helden: de kinderen, want zij organiseren de battle helemaal zelf!

 

Welke scholen organiseren de Wetenschapsbattle in 2018?

 

Welke wetenschappers nemen deel?

Provincie Antwerpen

Wilma Van Boxem (UAntwerpen), Steven Puttemans (KU Leuven), Lore Wyers (UAntwerpen), Wenke Smets (UAntwerpen), Eline Vanuytrecht (KU Leuven)

Provincie Limburg

Nena Testelmans (KU Leuven), Gwenny Thomassen (UHasselt/Vito), Hannelore Bové (UHasselt), Joke Spildooren (UHasselt), Danny Vanpoucke (UHasselt)

Provincie Oost-Vlaanderen

Wim Forceville (Luca), Erwin Pannecoucke (UGent/VIB), Amélie Rogiers (UGent), Karen Peynshaert (UGent), Rutger Lazou (UGent)

Provincie Vlaams-Brabant/Brussel

Sarah Garre (Liège Université, Gembloux Agro-Bio Tech), Lien Moreels (KU Leuven), Rosalie Coolkens (KU Leuven), Frone Vandewiele (KU Leuven/VIB), Patricia Van de Walle (UAntwerpen)

Provincie West-Vlaanderen

Sigrid Bosteels (Howest/UGent), Timothy Callemein (KU Leuven), Tijs Verbeke (Howest), An Verfaillie (KU Leuven), Evie Vereecke (KU Leuven)

 

Wat is de Wetenschapsbattle?

De Wetenschapsbattle is de enige wedstrijd over wetenschap die de hele lagere school betrekt en waar de leerlingen zelf aan het roer staan. Zo selecteren de kinderen de wetenschappers die mogen deelnemen, organiseren ze de volledige battle en stemmen ze voor de beste presentatie.

De Wetenschapsbattle vindt jaarlijks plaats in elke Vlaamse provincie. De geselecteerde wetenschappers krijgen vooraf een presentatietraining. De winnaars per provincie nemen nadien deel aan de Grote Finale. Daar komen we te weten wie de helderste wetenschapper van Vlaanderen is.

 

Hoe ziet een Wetenschapsbattle er precies uit?

Tijdens een voormiddag presenteren vijf wetenschappers elk in 15 minuten hun onderzoek op een lagere school, aan alle leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar. De kinderjury geeft feedback en het publiek stelt vragen. Op het einde stemmen de kinderen voor de beste presentatie.

De Ketnetjournalisten van Karrewiet volgden met veel interesse de Finale in Technopolis. Bekijk hun video op ketnet.be.

karrewiet Finale

 

Waarom de Wetenschapsbattle?

Met de Wetenschapsbattle willen we kinderen op jonge leeftijd warm maken voor wetenschap en techniek. Dat doen we door de wetenschap naar school te halen, de leerlingen de hoofdrol te geven en hun eigen talenten te laten ontplooien. We ontdekten ook dat presenteren voor kinderen de ideale leerschool is voor wetenschappers om hun onderzoek op een heldere en overtuigende manier uit te leggen.

De Wetenschapsbattle helpt bij de kinderen een brede interesse, verwondering en kennis van de grote wereld ontwikkelen. De winst voor de kinderen en voor onze toekomstige maatschappij is zeer groot. Mark De Backer, VGSK De Boomhut, Kampenhout

 

Wat maakt de Wetenschapsbattle innovatief?

Door co-creatie tussen kinderen, wetenschappers, leerkrachten en communicatiecoaches creëren we een totaal nieuwe leeromgeving voor alle betrokkenen. Ieder geeft het beste van zichzelf, wat het onmogelijke mogelijk maakt. Met de Wetenschapsbattle bewijzen we dat kinderen ideale coaches kunnen zijn voor volwassenen.

Wetenschapsbattle op school

Vanwaar komt het idee van de Wetenschapsbattle?

Einstein zei ooit: ‘Als je het niet uitgelegd krijgt aan een zesjarige, begrijp je het zelf niet.’ Bedenker van de Wetenschapsbattle Hans Van de Water stelde vast dat wetenschappers er veel beter in slagen om hun onderzoek helder en overtuigend uit te leggen als er kinderen op de eerste rij zitten.

 

Hoe kun je deelnemen?

De inschrijvingen voor editie 2018 zijn afgesloten. Neem je graag deel aan editie 2019, of heb je interesse om een provinciale Wetenschapsbattle of de Grote Finale bij te wonen? Laat het ons weten.

Meer info voor scholen Meer info voor wetenschappers

 

Timing battles 2018

  • Provincie Antwerpen: maandag 12 maart
  • Provincie Oost-Vlaanderen: maandag 12 maart
  • Provincie Limburg: dinsdag 13 maart
  • Provincie West-Vlaanderen: dinsdag 13 maart
  • Provincie Vlaams-Brabant/Brussel: woensdag 14 maart
  • Provincie Grote Finale in Technopolis: vrijdag 16 maart

 

Nu ook in het Engels: the Battle of the Scientists

In 2018 vindt de eerste Engelstalige editie plaats aan de Internationale School Gent. De Battle of the Scientists is een organisatie van The Floor is Yours, in samenwerking met VIB en imec. Internationale wetenschappers kunnen zich inschrijven op Battle of the Scientists.

 

De Wetenschapsbattle gaat internationaal!

Op 30 mei 2017 vond in Nederland de eerste Wetenschapsbattle plaats, onder de naam ‘VUURVLIEGEN’. Leerlingen van basisschool De Rozenhorst uit Rotterdam riepen onderzoeker Frans Dekker van de Universiteit Utrecht uit tot winnaar, met zijn presentatie over nanodeeltjes.

VUURVLIEGEN is een initiatief van de KNCV en Stichting C3. De KNCV is de grootste chemische beroepsvereniging van Nederland. C3 maakt jongeren bewust van de wereld van chemie met als doel hun eigen talenten hierin te ontdekken. VUURVLIEGEN is geïnspireerd op de Vlaamse Wetenschapsbattle.


 

Volg ons

Facebook Wetenschapsbattle

Twitter Wetenschapsbattle