Haal het wetenschapsfeest naar jouw school

Wetenschapsbattle op school

Het ganse team heeft een enorme energieboost gekregen. Iedereen is zo trots op de kinderen. De talenten die we nooit eerder gezien hadden kwamen naar boven in de organisatie van dit feest. Het is ook een mooie reclame voor de school om op deze manier zo positief in de pers te verschijnen. Ilse Pipeleers, Basisschool Op het Boseind, Maasmechelen

Lees meer over wat de Wetenschapsbattle precies is.

De inschrijvingen voor scholen om zich kandidaat te stellen voor editie 2018 zijn afgesloten. Heb je interesse om in 2019 een Wetenschapsbattle te organiseren? Laat het ons weten.

 

Is de Wetenschapsbattle iets voor jouw school?

We zijn op zoek naar een lagere school die met veel enthousiasme, creativiteit en doorzettingsvermogen de Wetenschapsbattle in haar provincie wil organiseren; een school die bereid is om haar leerlingen aan het roer te laten staan bij de uitwerking en iedereen onder te dompelen in wetenschap.

Is de Wetenschapsbattle enkel voor scholen met leerlingen die al enthousiast zijn over wetenschap? Helemaal niet. We willen immers net die kinderen warm maken die minder vaak met wetenschap in contact komen. Scholen met kinderen uit kansengroepen krijgen een streepje voor.

 

logo scholen

Waarom zou je als Vlaamse lagere school deelnemen?

 • Het is niet alleen heel leuk, je creëert ook een unieke leerervaring voor de leerlingen, door hen actief in contact te brengen met wetenschap en hen zelf een hoofdrol te laten spelen.
 • Je geeft een concreet gezicht aan STEM op school.
 • Je staat met een positief verhaal in de kijker.

 

Wetenschapspresentaties: saai?

De wetenschappers krijgen de opdracht om het publiek te prikkelen met hun presentatie. Ze halen al hun trucen uit de kast om de kinderen te betrekken en hun aandacht te winnen. Dat betekent: wetenschap tonen, kinderen uitnodigen op het podium en veel (inter)actie. De wetenschappers krijgen vooraf een presentatietraining.

 

Wat verwachten we van een deelnemende school?

 • Een leerkracht als aanspreekpunt en eindverantwoordelijke.
 • Leerlingen die zichzelf organiseren om taken op te nemen zoals de jury, decoratie en tijdbewaking.
 • Een grote zaal op school, of in de nabijheid van de school, met de nodige uitrusting, zoals een beamer, headset-microfoons, een geluidinstallatie enz.
 • Een heel schoolteam dat bereid is om zich tussen december 2017 en maart 2018 in te zetten om van de Wetenschapsbattle een groot feest te maken.

 

Moet je het helemaal alleen doen?

Nee, je staat er niet alleen voor. Je krijgt ondersteuning van Hans en Toon van The Floor is Yours. Wanneer je bent geselecteerd, brengen ze een bezoek aan jouw school om samen de organisatie van de Wetenschapsbattle te overlopen. Je ontvangt ook een handboek waarin de verschillende stappen in detail staan beschreven.

 

 

Hoeveel kost het?

Er is geen inschrijvingskost. En dankzij onze partners Mundo en Janssen, en de steun van de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij, voorzien we een tegemoetkoming van maximum € 200 voor kosten zoals de huur van micro’s, een bijhorende geluidsinstallatie enz.

 

Deelnemen aan de Wetenschapsbattle is een verrijking op alle vlakken: voor de kinderen, voor de wetenschappers, voor de leerkrachten, de ouders, de schoolorganisatie …  Doordat de kinderen het in handen nemen, ontdekken ze waar hun talent of interesse naar uitgaat. Ze krijgen ook een duidelijker beeld van wat wetenschap is. Christel Minne, Freinetschool Klimop, Oostkamp

 

Hoe ziet de timing eruit?

 • 31 oktober 2017: Deadline voor lagere scholen om je kandidaat te stellen voor de Wetenschapsbattle.
 • 30 november 2017: Bekendmaking selectie. Ben je geselecteerd? Dan ontvang je het handboek en de voorstellen van de wetenschappers voor jouw provincie. De leerlingen kiezen de vijf beste die aan hen mogen presenteren.
 • December-maart 2018: De leerlingen stellen teams samen voor de jury, tijdbewakers, decoratie, pers, presentatoren, trofeeën …
 • Januari 2018: Organisatoren Hans of Toon bezoeken jullie school ter voorbereiding van de Wetenschapsbattle.

De provinciale Wetenschapsbattles (telkens in de voormiddag)

 • 12 maart 2018: de Wetenschapsbattles in Antwerpen en Oost-Vlaanderen
 • 13 maart 2018: de Wetenschapsbattles in Limburg en Vlaams-Brabant/Brussel
 • 14 maart 2018: de Wetenschapsbattles in West-Vlaanderen

 

Hoe kan je je inschrijven?

De inschrijvingen voor scholen om zich kandidaat te stellen voor editie 2018 zijn afgesloten. Heb je interesse om in 2019 een Wetenschapsbattle te organiseren? Laat het ons weten.

De te beantwoorden vragen bij inschrijving zijn:

 1. Waarom moeten we voor jullie school kiezen?
 2. Hoe zullen jullie de Wetenschapsbattle bijzonder maken?
 3. Wie zal de Wetenschapsbattle vanuit de school coördineren en welke steun is er vanuit het team?

 

Op basis van welke criteria selecteert de jury een school per provincie?

 • Unieke aanpak: het is aan de school om van de Wetenschapsbattle een uniek event te maken, hoe creatiever hoe beter. Buiten de lijntjes tekenen mag!
 • Gedragen door de hele school: één leerkracht kan geen Wetenschapsbattle organiseren. Daarom zoeken we scholen waar een sterk en enthousiast team van leerlingen en leerkrachten met volle overgave de Wetenschapsbattle wil organiseren. Hoe groter de betrokkenheid van de kinderen, hoe beter.
 • Diversiteit is een pluspunt: we willen kinderen die minder vaak met wetenschap in contact komen extra aan bod laten komen. Scholen met kinderen uit kansengroepen krijgen een streepje voor.

 

Wie zetelt in de jury?

 • Katrien De Schrijver, medewerker STEM-platform, Departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid
 • Hetty Helsmoortel, kankeronderzoeker aan de Universiteit Gent en winnaar van de Wetenschapsbattle 2015
 • Annelies Deguffroy, uitgever van Mundo
 • Hans Van de Water en Toon Verlinden van The Floor is Yours (bedenkers en organisatoren van de Wetenschapsbattle)

 

Kunnen Brusselse scholen ook deelnemen?

Ja, de Nederlandstalige scholen uit Brussel kunnen zich inschrijven voor de regio Vlaams-Brabant/Brussel.


 

Volg ons

Facebook Wetenschapsbattle

Twitter Wetenschapsbattle