Ben je wetenschapper? Dan is dit voor jou

Een breed publiek enthousiast maken voor je onderzoek? Dat leer je bij de Wetenschapsbattle! (en beleef de onvergetelijkste presentatie van je leven)

Grote Finale 13052016 (5)

Het is een geweldige ervaring. Je verkrijgt nog meer inzicht in je eigen onderzoek en de kinderen geven zoveel energie terug. Je herinnert je plots weer waarom je ooit met wetenschap bent begonnen.  Martijn Peters, winnaar van de Wetenschapsbattle 2016

 

logo wetenschapperWie kan deelnemen?

De Wetenschapsbattle staat open voor alle onderzoekers, verbonden aan een universiteit, hogeschool, bedrijf of onderzoeksinstelling. Alle disciplines komen in aanmerking, van ingenieur, fysicus tot antropoloog.

 

Waarom zou je deelnemen?

Als wetenschapper is het ontzettend belangrijk om helder en overtuigend te communiceren over je onderzoek. Het levert immers meer steun, nuttige feedback en nieuwe contacten op, en soms zelfs financiering. Maar waar leer je dat?

Presenteren voor kinderen is de allerbeste leerschool. En wij bereiden je daarop voor tijdens de gratis masterclass presentatietechnieken in april 2017.

De bedoeling van de Wetenschapsbattle is dus dat je leert om een breed publiek van niet-experten te boeien met je onderzoek.

 

Ik leerde op een compleet andere manier naar mijn onderzoek kijken, en hoe een presentatie opgebouwd moet worden aan de hand van een verhaal.  Ilse Delbaere, finaliste van de Wetenschapsbattle 2016

Hoe presenteer je jouw onderzoek?

Tijdens de Wetenschapsbattle krijg je een podium en 15 minuten om alles uit de kast te halen, samen met vier andere wetenschappers. Dat kan met een PowerPointpresentatie, maar hoeft niet. Het is jouw uitdaging om een volle zaal met 6- tot 12-jarigen te prikkelen zodat ze voor jou stemmen.

 

Moet je een geboren performer zijn om deel te nemen?

Helemaal niet. Belangrijk is wel dat je op een heldere en overtuigende manier kunt beschrijven wat jouw onderzoek interessant maakt. In de masterclass helpen we jou om dat verhaal om te vormen tot een sterke presentatie.

 

Judith Urlings op Twitter

 

Hoe ziet de masterclass presentatietechnieken eruit?

Canvas PhD Cup The Floor is Yours

Alvast een voorproefje van de masterclass. Canvasvideo over een training van Hans en Toon voor de Vlaamse PhD Cup.

Presentatiecoaches Toon Verlinden en Hans Van de Water van The Floor is Yours helpen je een sterk verhaal te vertellen zodat het jonge publiek aan je lippen hangt. Je leert om te gaan met zenuwen, krijgt tips over je lichaamshouding en hoe je prikkelende slides maakt. De masterclass is zeer interactief en toegepast op je eigen onderzoek.

De masterclass vindt plaats op 18 april aan de UGent, 19 april aan de UAntwerpen en 20 april aan de VUB. Je kiest zelf aan welke masterclass je wil deelnemen.

 

Wat valt er te winnen?

Tijdens de Wetenschapsbattle krijgt de winnaar een trofee van de jury en een heldenstatus voor het leven. De kinderen bepalen hoe de prijzen eruit zien.

 

Die trofee is duizend keer meer waard dan gelijk welke cadeaubon. Hetty Helsmoortel, winnaar van de Wetenschapsbattle 2015

 

Hoeveel wetenschappers kunnen deelnemen?

Aan elke Vlaamse provincie organiseren we een Wetenschapsbattle met telkens vijf wetenschappers. Dat betekent dus in totaal 25 deelnemende wetenschappers. De winnaars uit de vijf provincies nemen het nadien tegen elkaar op tijdens de Grote Finale op 12 mei 2017 in Technopolis.

 

Wetenschapsbattle W-Vlaanderen1

 

Wie beslist of jij mag deelnemen aan de Wetenschapsbattle en aan welke school?

Bij jouw online inschrijving geef je aan in welke provincie je graag deelneemt aan de Wetenschapsbattle. De leerlingen van de gekozen scholen selecteren de vijf beste voorstellen per provincie. Wij laten je ten laatste op 28 maart 2017 weten of je bij de gelukkigen bent.

 

Wat zijn de vragen bij inschrijving?  

  1. Hoe kan de wereld beter worden door jouw onderzoek?
  2. Wat onderzoek je precies?
  3. Waarom moeten de leerlingen voor jou stemmen?

 

Hoe ziet de timing eruit?

  • 1 oktober 2016-28 februari 2017: wetenschappers schrijven zich in
  • 28 maart 2017: wetenschappers krijgen bericht of ze al dan niet geselecteerd zijn
  • 18-20 april 2017: masterclasses presentatietechnieken voor de geselecteerde wetenschappers (18/04 in Gent, 19/04 in Antwerpen en 20/04 in Brussel)

De provinciale Wetenschapsbattles en de Grote Finale (telkens in de voormiddag)

  • 8 mei 2017: de Wetenschapsbattles in Limburg en Oost-Vlaanderen
  • 9 mei 2017 : de Wetenschapsbattles in Antwerpen en Vlaams-Brabant/Brussel
  • 10 mei 2017: de Wetenschapsbattles in West-Vlaanderen
  • 12 mei 2017: de Grote Finale in Mechelen in Technopolis

 

Mijn deelname aan de Wetenschapsbattle was voor mij de belangrijkste en meest beklijvende presentatie van het hele jaar. Claire Wiewauters, finaliste van de Wetenschapsbattle 2016

 

Inspiratie nodig? 

Lees meer over de vorige editie van de Wetenschapsbattle en bekijk de presentatie van Wetenschapsbattle-2016-winnaar Martijn Peters.

Voor tips om te schitteren op het podium: surf naar The Floor is Yours.

 

Hoe kan je deelnemen?

Heb je interesse deel te nemen aan editie 2018 van de Wetenschapsbattle? Laat het ons weten.