Ben je wetenschapper? Dan is dit voor jou

Een breed publiek enthousiast maken voor je onderzoek? Dat leer je bij de Wetenschapsbattle, door je onderzoek uit te leggen aan lagereschoolkinderen. Ben je klaar voor de onvergetelijkste presentatie van je leven?

finalisten

De wetenschapsbattle is een ideale manier om je onderzoek helder en op een leuke manier te presenteren. Je leert enorm veel bij! En het is gewoon een enorm leuk avontuur. Je krijgt heel veel positieve energie terug van de kinderen. De Wetenschapsbattle is een once-in-a-lifetime experience! Ik raad het iedereen aan.   Evy Beckers (UGent, winnaar van de Wetenschapsbattle 2017)

 

logo wetenschapperWie kan deelnemen?

De Wetenschapsbattle staat open voor alle Nederlandstalige wetenschappers, onderzoekers en professoren, verbonden aan een Belgische universiteit, hogeschool, bedrijf of onderzoeksinstelling. Alle disciplines komen in aanmerking, van ingenieur, fysicus tot antropoloog. Aan elke Vlaamse provincie organiseren we een Wetenschapsbattle met telkens vijf wetenschappers. Dat betekent dus in totaal 25 deelnemende wetenschappers.

 

Waarom zou je deelnemen?

Als wetenschapper is het ontzettend belangrijk om helder en overtuigend te communiceren over je onderzoek. Het levert immers meer steun, nuttige feedback en nieuwe contacten op, en soms zelfs financiering. Maar waar leer je dat?

Presenteren voor kinderen is de allerbeste leerschool. En wij bereiden je daarop voor tijdens de gratis Masterclass Presentatietechnieken van 1 dag, in de week van 19 februari 2018.

Door deel te nemen aan de Wetenschapsbattle leer je om een breed publiek van niet-experten te boeien met je onderzoek.

 

Kinderen je onderzoek op een begrijpelijke manier uitleggen is de beste les die je als onderzoeker kan krijgen. Ik heb heel wat geleerd uit de Masterclass dat ik nu voor al mijn presentaties toepas. Robin Bonné, UHasselt

Hoe presenteer je jouw onderzoek?

Tijdens de Wetenschapsbattle krijg je een podium en 15 minuten om alles uit de kast te halen, samen met vier andere wetenschappers. Het is jouw uitdaging om een volle zaal met 6- tot 12-jarigen te prikkelen tijdens je presentatie, zodat ze voor jou stemmen.

 

Moet je een geboren performer zijn om deel te nemen?

Helemaal niet. Belangrijk is wel dat je op een heldere en overtuigende manier kunt beschrijven wat jouw onderzoek interessant maakt. In de Masterclass helpen we jou om dat verhaal om te vormen tot een sterke presentatie.

 

Hoe ziet de Masterclass Presentatietechnieken eruit?

Canvas PhD Cup The Floor is Yours

Alvast een voorproefje van de Masterclass. Canvasvideo over een training van Hans en Toon voor de Vlaamse PhD Cup.

Presentatiecoaches Toon Verlinden en Hans Van de Water van The Floor is Yours helpen je een sterk verhaal te vertellen, zodat het jonge publiek aan je lippen hangt. Je leert om te gaan met zenuwen, krijgt tips over je lichaamshouding en hoe je prikkelende slides maakt. De Masterclass is zeer interactief en toegepast op je eigen onderzoek.

De Masterclass vindt plaats in de week van 19 februari 2018, aan de UGent, UAntwerpen en VUB. Je kiest zelf aan welke Masterclass je wil deelnemen.

 

Je krijgt enorm veel tips & tricks tijdens de Masterclass, je daagt jezelf uit om moeilijke materie op een heldere manier uit te leggen, om volledig én bondig te zijn, om eenvoud na te streven, maar ook om correct te informeren.Mieke Vandewaetere, Howest

Wat valt er te winnen?

Tijdens de Wetenschapsbattle krijgt de winnaar een trofee van de jury en een heldenstatus voor het leven. De kinderen bepalen hoe de prijzen eruit zien. De winnaars uit de vijf provincies nemen het nadien tegen elkaar op tijdens de Grote Finale op 16 maart 2018 in Technopolis.

Benieuwd hoe de Grote Finale eruitziet? Bekijk dan de video van Karrewiet over de Finale.

 

Wie beslist of jij mag deelnemen aan de Wetenschapsbattle en aan welke school?

Bij jouw online inschrijving geef je aan in welke provincie je graag deelneemt aan de Wetenschapsbattle. De leerlingen van de gekozen scholen selecteren de vijf beste voorstellen per provincie. Wij laten je ten laatste op 20 december 2017 weten of je bij de gelukkigen bent.

 

Hoe ziet de timing eruit?

  • 20 november 2017: deadline om je kandidaat te stellen om deel te nemen aan de Wetenschapsbattle.
  • 20 december 2017: je krijgt bericht of je al dan niet geselecteerd bent.
  • In de week van 19 februari 2018: Masterclasses Presentatietechnieken voor de geselecteerde wetenschappers (onder voorbehoud van wijziging: 19/02 aan de VUB; 20/02 aan de UAntwerpen; 21/02 aan de UGent).

De provinciale Wetenschapsbattles en de Grote Finale (telkens in de voormiddag)

  • 12 maart 2018: de Wetenschapsbattles in Antwerpen en Oost-Vlaanderen
  • 13 maart 2018: de Wetenschapsbattles in Limburg en Vlaams-Brabant/Brussel
  • 14 maart 2018: de Wetenschapsbattles in West-Vlaanderen
  • 16 maart 2018: de Grote Finale in Technopolis

 

De Wetenschapsbattle, is dat niet wetenschap verkleuteren?

Helemaal niet. We dagen wetenschappers uit om complexe ideeën op een eenvoudige manier te brengen. En verrassend genoeg zijn de presentaties voor de kinderen net het soort presentaties die ook volwassenen willen krijgen, en ja, zelfs op een wetenschappelijk congres.

tweet Martijn Peters

Inspiratie nodig? 

Bekijk de video’s, foto’s en krantenartikels van de vorige edities van de Wetenschapsbattle.

Voor tips om te schitteren op het podium: surf naar The Floor is Yours.

De presentaties van de winnaars van de afgelopen jaren, kan je bekijken op de YouTubepagina van The Floor is Yours.

 

Hoe kan je deelnemen?

De inschrijvingen voor editie 2018 zijn helaas afgesloten. Neem je graag deel aan editie 2019? Laat het ons weten, zodat we je contacteren als de inschrijvingen terug open staan.

 

Wat zijn de vragen bij inschrijving?  

  1. Hoe kan de wereld beter worden door jouw onderzoek?
  2. Wat onderzoek je precies?
  3. Waarom moeten de leerlingen voor jou stemmen?

 

Ook in het Engels

Op 9 maart 2018 vindt de eerste Engelstalige editie plaats aan de Internationale School Gent. Internationale wetenschappers konden zich tot 20 november inschrijven op Battle of the Scientists.

 

Voel je als wetenschapper een superster voor 1 dag! Line Kuppens, KU Leuven

 

 

Volg ons

Facebook Wetenschapsbattle

Twitter Wetenschapsbattle