Beleef de Wetenschapsbattle met jouw school!

 

Wat is de Wetenschapsbattle?

De Wetenschapsbattle is een show waarbij vijf wetenschappers hun ruimteonderzoek voorstellen aan een zaal met 400 kinderen en gevolgd door duizenden kinderen via de livestream. Het is een spannende en interactieve wedstrijd waarbij de kinderen stemmen voor de beste presentatie. Van het eerste tot het zesde leerjaar.

De kinderen organiseren de show zelf:

 • ze vormen een jury,
 • ze zorgen voor presentatoren die samen met Maureen Vanherberghen (Ketnet & Qmusic) de show presenteren,
 • ze bewaken de tijd van de sprekers,
 • ze tellen de stemmen voor de beste presentatie.

Het wordt een ware ruimtereis voor de kinderen en wetenschappers. De kers op de taart: er komt een échte astronaut langs!

De Wetenschapsbattle gaat door op dinsdagvoormiddag 22 maart 2022 van 9u20 tot 12u in het auditorium Leon De Meyer in het UFO aan de UGent met livestream.

Hoe kan je als school of klas deelnemen?

Je kunt als school of klas op drie manieren deelnemen:

 1. Door de show vanuit je klas via de livestream mee te volgen. Je kan je klas helaas niet meer inschrijven om mee te stemmen voor de beste presentatie, de deadline was 14 maart 2022.
 2. Als school die de Wetenschapsbattle organiseert. Dat betekent dat de hele school aanwezig mag zijn en dat de eigen leerlingen een organiserende rol opnemen. Je kan je school helaas niet meer inschrijven, de deadline was 8 november 2021.
 3. Door als klas de Wetenschapsbattle op 22 maart in Gent bij te wonen.  Je kan je klas helaas niet meer inschrijven om naar Gent te komen, de deadline was 8 november 2021.

Meer dan 5000 kinderen zijn ingeschreven voor een onvergetelijke ruimtereis!

 

 

Wat houdt het precies in om de Wetenschapsbattle te organiseren?

Als organiserende lagere school:

 • mogen alle leerlingen aanwezig zijn op de Wetenschapsbattle in Gent,
 • kiezen de leerlingen welke vijf wetenschappers een podiumplaats krijgen,
 • vorm je teams waarbij leerlingen een rol voorbereiden, zoals jury of stemteam,
 • krijg je de kans om een regionale sterrenwacht te bezoeken.

Eenmaal je bent geselecteerd ontvang je een draaiboek waarin alle stappen beschreven staan, samen met de verschillende rollen die de kinderen opnemen. Kijk je graag vooraf het draaiboek al even in? Dan kan. Stuur ons een bericht en wij bezorgen je het.

Deelnemen aan de Wetenschapsbattle is een verrijking op alle vlakken. Doordat de kinderen het in handen nemen, ontdekken ze waar hun interesse naar uitgaat en krijgen ze een duidelijker beeld van wat wetenschap is. Christel Minne, Freinetschool Klimop, Oostkamp

Je staat er niet alleen voor. Je krijgt ondersteuning van organisatoren Brigitte en Hans. Zij overlopen het draaiboek samen met de kinderen van de organiserende teams en de coördinerende leerkracht(en).

Neem eens een kijkje bij de FAQ, waar je antwoorden vindt op de vaak gestelde vragen over de Wetenschapsbattle.

Waarom zou je als klas de Wetenschapsbattle bijwonen of via livestream volgen?

Omdat het een super coole show is! Vijf enthousiaste wetenschappers staan te popelen om het beste van zichzelf te geven om aan jullie kinderen en leerkrachten hun ruimteonderzoek voor te stellen.

De kinderen zijn actief betrokken, stemmen voor de beste presentatie en krijgen zelfs echte astronauten te zien.

Haal de ruimte de klas binnen en doe mee!

Is jouw school de school waar we naar op zoek zijn om de Wetenschapsbattle te organiseren?

Alle Nederlandstalige lagere scholen in Vlaanderen en Brussel kunnen zich kandidaat stellen. We rekenen op de steun van de hele school. De Wetenschapsbattle is immers een uitdaging die je met z’n allen aangaat.

Hoe groter het enthousiasme, hoe creatiever de ideeën en hoe meer de kinderen zelf aan het roer mogen staan, hoe beter. De grote lijnen van de Wetenschapsbattle liggen vast, maar als school krijg je vrijheid om er een uniek evenement van te maken. Je mag ook samenwerken met een andere school. Want hoe meer betrokken kinderen, hoe beter.

We willen kinderen bereiken die anders weinig of nooit met wetenschap in contact komen. Daarom krijgen scholen met kinderen uit kansengroepen een streepje voor.

Kan je ergens een video bekijken over zo’n Wetenschapsbattle?

Bekijk de reportage van Ketnet over de Finale van de Wetenschapsbattle 2019 in Technopolis, of de korte video over the Battle of the Scientists (in het Engels). Meer video’s vind je op ons YouTubekanaal.

Hoe kan je jouw school kandidaat stellen?

Schrijf je in via dit formulier. Je hebt tijd t.e.m. 14 maart 2022 om je klas in te schrijven voor de livestream. Inschrijven om als school een organiserende rol op te nemen of aanwezig te zijn in Gent is niet meer mogelijk.

Ik schrijf mijn klas of school in

Belgian Space Week 2022

Van 21 tot 25 maart 2022 vieren we de 30ste verjaardag van de shuttlevlucht van Dirk Frimout – de eerste Belg in de ruimte – en de 20ste verjaardag van de reis in het ISS van Frank De Winne.

Onze Belgische astronauten komen voor deze gelegenheid langs op de Wetenschapsbattle en zullen vragen van de kinderen beantwoorden. Een unieke ervaring!

Veelgestelde vragen

Welke rollen nemen de kinderen op?

De kinderen vormen de volgende teams: presentatoren, jury, stemteam, tijdbewakers, persteam, decoratieteam. Ze kunnen zelf nog bijkomende rollen bedenken. 

Hoeveel tijd kruipt er in het opzetten van een Wetenschapsbattle?

Er komt best wel wat kijken bij de organisatie van een Wetenschapsbattle, maar doordat we de taken verdelen over verschillende teams van kinderen valt het allemaal heel goed mee. Vaak beginnen scholen in januari met de verdeling van de rollen en uitwerking van de eerste ideeën. Vooral de drie weken voor de battle in maart zijn vrij intensief. Maar net de grote betrokkenheid zorgt voor een topervaring, want het wordt echt jullie Wetenschapsbattle.

Moeten we voor een zaal en technische apparatuur zorgen?

Nee, wij zorgen voor de zaal in Gent (UFO, UGent) en de techniek (beeld, geluid, livestream).

Hoeveel kost het om als school deel te nemen?

Er is geen inschrijvingskost. Je staat als organiserende school in voor het (bus)vervoer naar Gent en eventuele kleine uitgaven voor het showmateriaal naar keuze (trofee, stemsysteem, decoratie…). De livestream volgen is ook gratis.

Op basis van welke criteria selecteert de jury een school?

 • Unieke aanpak: het is aan de school om van de Wetenschapsbattle een uniek event te maken, hoe creatiever hoe beter. Buiten de lijntjes tekenen mag!
 • Gedragen door de hele school: één leerkracht kan geen Wetenschapsbattle organiseren. Daarom zoeken we scholen waar een sterk en enthousiast team van leerlingen en leerkrachten met volle overgave de Wetenschapsbattle wil organiseren. Hoe groter de betrokkenheid van de kinderen, hoe beter. Je mag ook samenwerken met een andere school. Dat is zeker voor kleine scholen een interessante manier om meer kinderen te bereiken. 
 • Diversiteit is een pluspunt: we willen kinderen die minder vaak met wetenschap in contact komen extra aan bod laten komen. Scholen met kinderen uit kansengroepen krijgen een streepje voor.
 • Timing voor scholen

 • Deadline inschrijving scholen
 • Bekendmaking geselecteerde school
 • De geselecteerde school ontvangt de voorstellen van de wetenschappers; de kinderen selecteren de vijf beste.
 • De kinderen bereiden de show voor als presentator, jury, tijdbewaker enz.
 • Deadline inschrijving klassen die deelnemen via de livestream
 • Wetenschapsbattle in het UFO in Gent