De Wetenschapsbattle in jouw school!

Hieronder vind je info over hoe de Wetenschapsbattle eruitziet. In het najaar van 2021 lanceren we een nieuwe oproep om de Wetenschapsbattle op jouw school te organiseren.

In 5 stappen

 • Je schrijft je school in (inschrijven is voorlopig nog niet mogelijk, maar schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte).
 • De jury selecteert één school per provincie en een school die de finale organiseert.
 • Je ontvangt de voorstellen van de wetenschappers. De kinderen selecteren de vijf meest interessante.
 • De kinderen stellen teams samen voor de jury, tijdbewakers, presentatoren enz.
 • De Wetenschapsbattle bij jou op school!

Waarom zou je als lagere school deelnemen?

Het is een unieke kans om STEM een concreet gezicht te geven op jouw school. Vijf enthousiaste wetenschappers staan te popelen om het beste van zichzelf te geven om aan jullie kinderen en leerkrachten hun onderzoek voor te stellen. Wetenschap is niet saai, maar supercool!

Kinderen bloeien open, krijgen zelfvertrouwen en overtreffen zichzelf, doordat ze zelf aan het roer mogen staan. De Wetenschapsbattle leert kinderen om samen te werken en te ontdekken dat je samen het onmogelijke waar kunt maken.

Als school toon je aan de buitenwereld waartoe je in staat bent. Je laat zien dat je de kinderen competenties meegeeft die essentieel zijn in de 21e eeuw. En ja, de burgemeester, regionale televisie of de scholenkoepel mogen ook komen kijken.

Het ganse team heeft een enorme energieboost gekregen. Iedereen is zo trots op de kinderen. De talenten die we nooit eerder gezien hadden kwamen naar boven in de organisatie van dit feest.

Ilse Pipeleers, Basisschool Op het Boseind, Maasmechelen

Is jouw school de school waar we naar op zoek zijn?

Alle Nederlandstalige lagere scholen komen in aanmerking, in Vlaanderen en Brussel. Zowel de kleine als de grote, in de stad of op het platteland. We rekenen op de steun van de hele school. De Wetenschapsbattle is immers een uitdaging die je met z’n allen aangaat.

Hoe groter het enthousiasme, hoe creatiever de ideeën en hoe meer de kinderen zelf aan het roer mogen staan, hoe beter. De grote lijnen van de Wetenschapsbattle liggen vast, maar als school krijg je de vrijheid om er een uniek evenement van te maken. Je mag ook samenwerken met een andere school. Want hoe meer betrokken kinderen, hoe beter.

We willen kinderen betrekken die anders weinig of nooit met wetenschap in contact komen. Daarom krijgen scholen met kinderen uit kansengroepen een streepje voor.

Hoe organiseer je een Wetenschapsbattle?

Eenmaal je bent geselecteerd ontvang je een draaiboek waarin alle stappen beschreven staan, samen met de verschillende rollen die de kinderen opnemen. Kijk je graag vooraf het draaiboek al even in? Dan kan. Stuur ons een bericht en wij bezorgen je het draaiboek.

Je krijgt ondersteuning van organisatoren Hans en Brigitte. Zij komen bij jou op school langs en overlopen samen het draaiboek met de kinderen van de organiserende teams en de coördinerende leerkracht(en).

Deelnemen aan de Wetenschapsbattle is een verrijking op alle vlakken: voor de kinderen, voor de wetenschappers, voor de leerkrachten, de ouders, de schoolorganisatie …  Doordat de kinderen het in handen nemen, ontdekken ze waar hun talent of interesse naar uitgaat. Ze krijgen ook een duidelijker beeld van wat wetenschap is.

Christel Minne, Freinetschool Klimop, Oostkamp

Neem eens een kijkje bij de FAQ, waar je antwoorden vindt op de vaak gestelde vragen over de Wetenschapsbattle.

Kan je ergens een video bekijken over zo’n Wetenschapsbattle?

Bekijk de leuke reportage van Ketnet over de Finale van de Wetenschapsbattle 2019 in Technopolis, of de korte video over the Battle of the Scientists (in het Engels). Meer video’s vind je op ons YouTubekanaal.

Hoe kan je jouw school kandidaat stellen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de volgende oproep in het najaar van 2021.

 

Veelgestelde vragen

Welke rollen nemen de kinderen op?

De kinderen vormen de volgende teams: presentatoren, jury, stemteam, tijdbewakers, persteam, decoratieteam, techniekteam, showteam (voor dans of theater tijdens de stemming). Ze kunnen zelf nog bijkomende rollen bedenken. 

Hoeveel tijd kruipt er in het opzetten van een Wetenschapsbattle?

Er komt best wel wat kijken bij de organisatie van een Wetenschapsbattle, maar doordat de taken worden verdeeld over verschillende teams van kinderen valt het allemaal heel goed mee. Vaak beginnen scholen in januari met de verdeling van de rollen en uitwerking van de eerste ideeën. Vooral de drie weken voor de battles in maart zijn vrij intensief. Maar net de grote betrokkenheid zorgt voor een topervaring, want het wordt echt jullie Wetenschapsbattle.

Wat als mijn school geen zaal heeft die groot genoeg is om alle kinderen te laten zitten?

In principe vindt de Wetenschapsbattle op school plaats, bijvoorbeeld in de turnzaal. Maar het mag ook in een zaal in de nabijheid van de school. Let wel op dat als je het elders organiseert, je vooraf de techniek kunt testen.

Waar vind ik een beamer, headset-microfoons en een geluidsinstallatie?

Verspreid over Vlaanderen vind je uitleendiensten via de provincie of gemeente, waar je aan een lage prijs materiaal kunt uitlenen. Je krijgt van ons een draaiboek, waarin de info van de uitleendiensten is opgenomen.

Hoeveel kost het om als school deel te nemen?

Er is geen inschrijvingskost. Je staat als school in om technisch materiaal te huren, zoals een geluidsinstallatie, beamer en microfoons, maar via uitleendiensten hoeft dat niet meer dan € 100 te kosten. 

Wat houdt de finale in Technopolis in en wie organiseert die?

Tijdens de finale presenteren de vijf provinciale finalisten hun onderzoek voor een publiek van meer dan 400 kinderen en leerkrachten. Het gaat om delegaties van de provinciale scholen, maar ook van externe scholen.

De organisatie van de finale is in handen van een school die zich daarvoor kandidaat heeft gesteld. Een grote troef is dat alle leerlingen een zitje krijgen. Een finale organiseren lijkt erg op een provinciale battle, met het verschil dat het nog een pak groter is. De zaal en techniek is inbegrepen. Het enige waar je als school nog voor moet zorgen is het busvervoer.

Op basis van welke criteria selecteert de jury een school per provincie of voor de finale?

Unieke aanpak: het is aan de school om van de Wetenschapsbattle een uniek event te maken, hoe creatiever hoe beter. Buiten de lijntjes tekenen mag!

Gedragen door de hele school: één leerkracht kan geen Wetenschapsbattle organiseren. Daarom zoeken we scholen waar een sterk en enthousiast team van leerlingen en leerkrachten met volle overgave de Wetenschapsbattle wil organiseren. Hoe groter de betrokkenheid van de kinderen, hoe beter. Je mag ook samenwerken met een andere school. Dat is zeker voor kleine scholen een interessante manier om meer kinderen te bereiken. 

Diversiteit is een pluspunt: we willen kinderen die minder vaak met wetenschap in contact komen extra aan bod laten komen. Scholen met kinderen uit kansengroepen krijgen een streepje voor.

 • Timing voor scholen

 • Deadline inschrijving scholen
 • Bekendmaking selectie
 • Je ontvangt de voorstellen van de wetenschappers; de kinderen selecteren de vijf beste.
 • De leerlingen stellen teams samen voor de jury, tijdbewakers, decoratie, pers, presentatoren, trofeeën…
 • Wetenschapsbattle Oost-Vlaanderen
 • Wetenschapsbattle Antwerpen
 • Wetenschapsbattle West-Vlaanderen
 • Wetenschapsbattle Limburg
 • Wetenschapsbattle Vlaams-Brabant/Brussel
 • Finale