Klaar voor de ervaring van je leven?

Hieronder vind je info over hoe je je als wetenschapper kandidaat kunt stellen voor de Wetenschapsbattle. In het najaar van 2021 lanceren we een nieuwe oproep.

De Wetenschapsbattle in 5 stappen

Waarom zou je deelnemen?

Je leert je onderzoek glashelder uitleggen aan een breed publiek. Als wetenschapper is het ontzettend belangrijk om begrijpelijk en overtuigend te kunnen communiceren over je onderzoek. Als één van de 25 geselecteerde wetenschappers volg je gratis de unieke presentatiemasterclass van The Floor is Yours, waarin je wordt klaargestoomd om te schitteren op het podium.
Het is een once-in-a-lifetime experience!

Het is een enorm leuk avontuur. Je krijgt heel veel positieve energie terug van de kinderen. De Wetenschapsbattle is een once-in-a-lifetime experience! Ik raad het iedereen aan.

Evy Beckers (UGent)

Jij kunt een kind laten dromen om ooit zelf wetenschapper te worden. Wetenschap is broodnodig, maar als je aan kinderen vraagt wat ze later willen worden, dan is dat meestal niet wetenschapper. Met de Wetenschapsbattle maak jij wetenschap tastbaar. We willen vooral die kinderen aanspreken die anders nooit met wetenschap in contact komen. Verzeker de toekomst van de wetenschap, doe mee aan de Wetenschapsbattle!

Kinderen je onderzoek op een begrijpelijke manier uitleggen is de beste les die je als onderzoeker kan krijgen. Ik heb heel wat geleerd uit de masterclass dat ik nu voor al mijn presentaties toepas.

Robin Bonné, UHasselt

Ben jij de wetenschapper die we zoeken?

De Wetenschapsbattle staat open voor alle Nederlandstalige wetenschappers, onderzoekers en professoren, verbonden aan een Belgische universiteit, hogeschool, bedrijf of onderzoeksinstelling. Alle disciplines komen in aanmerking, van ingenieur, fysicus tot antropoloog.

Je hoeft helemaal geen geboren performer te zijn! Tijdens de masterclass leren we je immers om overtuigend te presenteren. Belangrijk is wel dat je voor de selectie op een heldere manier kunt beschrijven wat jouw onderzoek interessant maakt.

Hoe kan je je kandidaat stellen?

Beantwoord online 3 korte vragen over je onderzoek. Richt je in je antwoorden tot kinderen tussen 6 en 12 jaar, want zij beslissen wie er mag deelnemen aan de Wetenschapsbattle. Bekijk vooraf ook eens de FAQ, waar je meer info vindt over de Wetenschapsbattle. Voorlopig is inschrijven nog niet mogelijk, maar schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Kan je ergens een video bekijken over zo’n Wetenschapsbattle?

Bekijk de leuke reportage van Ketnet over de Finale van de Wetenschapsbattle 2019 in Technopolis, of de korte video over the Battle of the Scientists (in het Engels). Meer video’s vind je op ons YouTubekanaal.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een presentatie tijdens een Wetenschapsbattle er precies uit?

Je krijgt 10 minuten de tijd om de kinderen warm te maken voor je onderzoek. De meeste presentatoren gebruiken een PowerPointpresentatie, maar het mag ook zonder. Om de aandacht van het publiek te trekken, kan je iets tonen of de kinderen iets laten doen. Presenteren voor kinderen betekent zeker niet dat je kleutertaal moet gebruiken. Zorg ervoor dat je complexe dingen op een eenvoudige manier uitlegt. Bekijk de presentaties van de winnaars van de voorbije jaren.

Wat houdt de presentatiemasterclass in?

Presentatiecoaches Toon Verlinden en Hans Van de Water van The Floor is Yours helpen je een sterk verhaal te vertellen, zodat het jonge publiek aan je lippen hangt. Je leert om te gaan met zenuwen, krijgt tips over je lichaamshouding en hoe je prikkelende slides maakt. De masterclass duurt een dag en is zeer interactief en toegepast. We organiseren de masterclass in Antwerpen, Gent en Leuven. Je kiest zelf aan welke dag je wilt deelnemen.

Je krijgt enorm veel tips & tricks tijdens de Masterclass, je daagt jezelf uit om moeilijke materie op een heldere manier uit te leggen, om volledig én bondig te zijn, om eenvoud na te streven, maar ook om correct te informeren.

Mieke Vandewaetere, Howest

Wie bepaalt welke wetenschappers uiteindelijk mogen deelnemen?

De kinderen van de lagere school die is geselecteerd om in de provincie van jouw voorkeur de Wetenschapsbattle te organiseren, krijgen alle voorstellen te zien (zonder contactgegevens). Ze kiezen de vijf voorstellen die ze het meest interessant vinden. Daarom is het belangrijk om je voorstel te schrijven op maat van de kinderen.

 • Timing voor wetenschappers

 • Deadline inschrijving wetenschappers
 • Bekendmaking selectie
 • Presentatiemasterclass Gent (provincies Oost- en West-Vlaanderen)
 • Presentatiemasterclass Antwerpen (provincies Antwerpen en Limburg)
 • Presentatiemasterclass Leuven (provincie Vlaams-Brabant/Brussel)
 • Wetenschapsbattle Oost-Vlaanderen
 • Wetenschapsbattle Antwerpen
 • Wetenschapsbattle West-Vlaanderen
 • Wetenschapsbattle Limburg
 • Wetenschapsbattle Vlaams-Brabant/Brussel
 • Finale