Klaar voor de ervaring van je leven?

Wat is de Wetenschapsbattle?

De Wetenschapsbattle is een show waarbij vijf wetenschappers hun ruimteonderzoek voorstellen aan een zaal met meer dan 400 kinderen en gevolgd door duizenden kinderen via de livestream.

Het is een spannende en interactieve wedstrijd waarbij de kinderen stemmen voor de beste presentatie. De kinderen organiseren de show zelf en zorgen voor een kinderjury. Het wordt een ware ruimtereis voor de kinderen en de wetenschappers.

De kers op de taart: onze Belgische astronauten, Dirk Frimout en Frank De Winne, komen langs!

De Wetenschapsbattle gaat door op dinsdagvoormiddag 22 maart 2022 in het auditorium Leon De Meyer in het UFO aan de UGent.

 

De Wetenschapsbattle, stap voor stap

 • In de eerste stap stelden de wetenschappers zich kandidaat om deel te nemen. Inschrijven is niet meer mogelijk.
 • De jury van The Floor is Yours koos vervolgens de wetenschappers die doorgaan naar de preselecties.
 • De geselecteerde wetenschappers dienden een filmpje in van 1 minuut over hun onderzoek.
 • De leerlingen van de organiserende school kozen de 5 wetenschappers die doorgaan naar de Wetenschapsbattle.
 • Je volgt de The Floor is Yours presentatiemasterclass (op 8 febr. 2022 in de voormiddag – online, en op 22 febr. 2022 in de voormiddag in Antwerpen).
 • Je neemt deel aan de Wetenschapsbattle op 22 maart 2022 in Gent.

Waarom zou je deelnemen?

Je leert je onderzoek glashelder uitleggen aan een breed publiek. Als wetenschapper is het ontzettend belangrijk om begrijpelijk en overtuigend te kunnen communiceren over je onderzoek.

Tijdens de Wetenschapsbattle ontvangen we bovendien onze Belgische astronauten. De wetenschappers kunnen persoonlijk kennismaken Dirk Frimout en Frank De Winne.

Het is een enorm leuk avontuur. Je krijgt heel veel positieve energie terug van de kinderen. De Wetenschapsbattle is een once-in-a-lifetime experience! Ik raad het iedereen aan.

Evy Beckers (UGent)

Jij kunt een kind laten dromen om ooit zelf wetenschapper te worden. Wetenschap is broodnodig, maar als je aan kinderen vraagt wat ze later willen worden, dan is dat meestal niet wetenschapper. Met de Wetenschapsbattle maak jij wetenschap tastbaar. We willen vooral die kinderen aanspreken die anders nooit met wetenschap in contact komen. Verzeker de toekomst van de wetenschap, doe mee aan de Wetenschapsbattle!

Hoe kan je je kandidaat stellen?

Inschrijven is niet meer mogelijk. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief zodat we je kunnen contacteren voor de volgende oproep voor wetenschappers.

Kan je ergens een video bekijken over zo’n Wetenschapsbattle?

Bekijk de reportage van Ketnet over de Finale van de Wetenschapsbattle 2019 in Technopolis, of de korte video over the Battle of the Scientists (in het Engels). Meer video’s vind je op ons YouTubekanaal.

Belgian Space Week 2022

Van 21 tot 25 maart 2022 vieren we de 30ste verjaardag van de shuttlevlucht van Dirk Frimout – de eerste Belg in de ruimte – en de 20ste verjaardag van de reis in het ISS van Frank De Winne.

Onze Belgische astronauten komen voor deze gelegenheid langs op de Wetenschapsbattle en zullen vragen van de kinderen beantwoorden. Een unieke ervaring!

Veelgestelde vragen

Hoe ziet een presentatie tijdens een Wetenschapsbattle er precies uit?

Je krijgt 10 minuten de tijd om de kinderen warm te maken voor je onderzoek. De meeste presentatoren gebruiken een PowerPointpresentatie, maar het mag ook zonder. Om de aandacht van het publiek te trekken, kan je iets tonen of de kinderen iets laten doen. Presenteren voor kinderen betekent zeker niet dat je kleutertaal moet gebruiken. Zorg ervoor dat je complexe dingen op een eenvoudige manier uitlegt. Bekijk de presentaties van de winnaars van de voorbije jaren.

Wat houdt de presentatiemasterclass in?

Presentatiecoach Hans Van de Water van The Floor is Yours helpt je een sterk verhaal te vertellen, zodat het jonge publiek aan je lippen hangt. Je leert om te gaan met zenuwen, krijgt tips over je lichaamshouding en hoe je prikkelende slides maakt. De masterclass bestaat uit een online training op 8 februari (van 9u30 tot 12u30) en een try-outsessie op 22 februari in Antwerpen (van 9u30 tot 12u30).

Je krijgt enorm veel tips & tricks tijdens de Masterclass, je daagt jezelf uit om moeilijke materie op een heldere manier uit te leggen, om volledig én bondig te zijn, om eenvoud na te streven, maar ook om correct te informeren.

Mieke Vandewaetere, Howest

Wie bepaalt welke wetenschappers uiteindelijk mogen deelnemen?

The Floor is Yours selecteert op basis van de inzendingen 10 wetenschappers die doorgaan. De kinderen van de lagere school die de Wetenschapsbattle organiseert, ontvangen de filmpjes van de 10 selecteerde wetenschappers. Ze kiezen de 5 filmpjes die ze het meest interessant vinden. Richt je in je inzending tot het doelpubliek van kinderen.

Wie organiseert de Wetenschapsbattle?

De Wetenschapsbattle is een project van The Floor is Yours. Editie 2022 komt tot stand dankzij de steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen, ESERO Belgium en Dow en de medewerking van de Vlaamse Volkssterrenwachten en Technopolis.

Bij voorgaande edities ontvingen we de financiële steun vanuit verschillende organisaties en bedrijven, waaronder, Telenet, Technopolis, Mundo (die Keure), Janssen, de Solvay Stichting, de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. Voor the Battle of the Scientists ontvingen we in 2018 steun van VIB en imec.  

 • Timing voor wetenschappers

 • Deadline inschrijving wetenschappers
 • Bekendmaking selectie top tien
 • Deadline indienen filmpje
 • Bekendmaking selectie top vijf
 • Presentatiemasterclass
 • Try-outsessie
 • Wetenschapsbattle in het UFO in Gent