Wetenschapsbattle 2022: de vijf wetenschappers zijn bekend!

Op dinsdag 22 maart 2022 is het zover: vijf wetenschappers stellen hun ruimteonderzoek voor aan duizenden lagereschoolkinderen. Het is nu ook bekend welke wetenschappers de uitdaging aangaan!

Alle wetenschappers met een onderzoeklink naar de ruimtevaart, konden zich kandidaat stellen. En omdat kinderen van 6 tot 12 jaar aan het roer staan van de Wetenschapsbattle, beslisten zij welke onderzoekers doorgaan en kans maken op de unieke trofee. We vroegen aan de wetenschappers om een filmpje te maken van een minuut. De leerlingen van De Wijze Eik uit Mariakerke organiseren de Wetenschapsbattle en kozen hun favoriete wetenschappers op basis van de filmpjes.

Dit zijn de vijf onderzoekers die ons zullen meenemen op een reis naar de ruimte tijdens de Wetenschapsbattle 2022:

Elke D’Huys

Elke is onderzoeker aan het Solar-Terrestrial Centre of Excellence en de Koninklijke Sterrenwacht van België. Ze bestudeert zonnestormen en zorgt ervoor dat we ons zo goed mogelijk beschermen bij een zonnestorm. De kinderen stemden massaal op haar filmpje. We kijken ontzettend uit naar haar presentatie ‘Alarm, een ruimteweerstorm op komst!’.

Emilie Beevers

Met haar tonnen enthousiasme en passie voor ruimtevaart is ze de uitgelezen kandidaat voor de Wetenschapsbattle. Emilie onderzoekt tijdens haar doctoraat aan de KU Leuven het 3D-printen van structuren uit aluminium. Als geen ander maakt ze kinderen enthousiast over deze (r)evolutie van 3D-printen. Emilie brengt op 22 maart haar presentatie ‘Hoge sterkte aluminium, to 3D Print or not to 3D print?’.

Floris Wuyts

Floris is professor aan de Universiteit Antwerpen en doet onderzoek naar het evenwicht. Zijn werk helpt niet alleen patiënten die duizelig zijn, maar beschermt ook astronauten tegen de nadelige effecten van gewichtsloosheid. Hij inspireerde de kinderen dan ook meteen met zijn filmpje. In de Wetenschapsbattle onthult hij een tipje van zijn jarenlange ervaring met zijn presentatie ‘Wat gebeurt er met je hersenen wanneer je in de ruimte gaat?’.

Marijn Timmer

Zowel op aarde als in de ruimte zit de toekomst in het hergebruiken en recycleren van grondstoffen. Dit is ook de missie van Marijn tijdens zijn doctoraat aan de Universiteit Antwerpen. Hij werkt aan een oplossing voor het weglekken van lucht uit ruimteschepen dankzij de recyclage van urine. Hij staat in maart op het podium als een van de favorieten met ‘Stikstofgas uit je plasje om niet te stikken in de ruimte!’.

Petra Vanlommel

Petra is onderzoeker en ruimteweervoorspeller aan het Solar-Terrestrial Centre of Excellence. Ze weet alles over het noorderlicht en ruimtestormen. Ze legt ons uit wat er achter deze fascinerende fenomenen zit en waarom het zo belangrijk is om het ruimteweer beter te begrijpen. Met haar creativiteit en enthousiasme overtuigde ze de kinderen. Het staat vast dat ze op 22 maart schittert met haar presentatie ‘Dansend Noorderlicht: hemelse wezens en wetenschap?’.

Wil je de Wetenschapsbattle live volgen?

Dat kan! Iedereen is welkom om de livestream te volgen op dinsdagvoormiddag 22 maart 2022 van 9u20 tot 12u. Leerlingen, ouders, collega’s en iedereen die ruimtevaart gewoon gigantisch interessant vindt. Op deze pagina vind je meer informatie.