FAQ

Hieronder vind je antwoorden op Vaak Gestelde Vragen, over de Wetenschapsbattle in het algemeen. Voor specifieke vragen kan je naar de infopagina voor scholen of infopagina voor wetenschappers.

Wat is een Wetenschapsbattle precies?

De Wetenschapsbattle is een jaarlijkse wedstrijd waarbij vijf wetenschappers in 10 minuten hun onderzoek voorstellen voor een volle zaal lagereschoolkinderen, van het eerste tot het zesde leerjaar. De kinderen organiseren het evenement zelf en nemen rollen op zoals de jury, tijdbewakers en presentatoren. Op het einde van de voormiddag stemmen de kinderen voor de beste presentatie.

Kan ik ergens een video bekijken over zo’n Wetenschapsbattle?

Bekijk de leuke reportage van Ketnet over de Finale van de Wetenschapsbattle 2019 in Technopolis, of de korte video over the Battle of the Scientists (in het Engels). Meer video’s vind je op ons YouTubekanaal.

Waarom een Wetenschapsbattle?

Met de Wetenschapsbattle willen we meisjes en jongens op jonge leeftijd warm maken voor wetenschap en techniek. Dat doen we door de wetenschap naar school te halen, de leerlingen de hoofdrol te geven en hun eigen talenten te laten ontplooien. We ontdekten ook dat presenteren voor kinderen de ideale leerschool is voor wetenschappers om hun onderzoek op een heldere en overtuigende manier uit te leggen.

Door co-creatie tussen kinderen, wetenschappers, leerkrachten en communicatiecoaches creëren we een totaal nieuwe leeromgeving voor alle betrokkenen. Ieder geeft het beste van zichzelf, wat het onmogelijke mogelijk maakt. Met de Wetenschapsbattle bewijzen we dat kinderen ideale coaches kunnen zijn voor volwassenen.

Hoe is de Wetenschapsbattle ontstaan?

Einstein zei ooit: ‘Als je het niet uitgelegd krijgt aan een zesjarige, begrijp je het zelf niet.’ Bedenker van de Wetenschapsbattle Hans Van de Water stelde vast dat wetenschappers er veel beter in slagen om hun onderzoek helder en overtuigend uit te leggen als er kinderen op de eerste rij zitten. Samen met Toon Verlinden richtte hij The Floor is Yours op. Ze trainden al meer dan duizend wetenschappers om hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren aan een breed publiek.

Kan je een Wetenschapsbattle bijwonen?

We organiseren de Wetenschapsbattle in de eerste plaats voor kinderen. Maar we voorzien ook steeds enkele stoelen voor vertegenwoordigers van de instellingen waaraan de wetenschappers verbonden zijn. Woon jij graag een Wetenschapsbattle bij? Vertel ons waarom en we proberen een stoel voor je vrij te houden.

Vindt de Wetenschapsbattle enkel in België aan Nederlandstalige scholen plaats?

Nee. In 2018 vond de eerste Engelstalige editie plaats, the Battle of the Scientists, aan een internationale school met internationale wetenschappers. En sinds 2017 organiseren de Nederlandse chemieverenigingen KNCV en C3 jaarlijks Vuurvliegen, een presentatiewedstrijd voor onderzoekers uit de chemiesector, die is gebaseerd op de Wetenschapsbattle. We zijn momenteel in contact met andere landen om ook daar Wetenschapsbattles op te zetten. Interesse? Laat het ons weten.

Wie financiert de Wetenschapsbattle?

Editie 2021 komt tot stand dankzij de steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen, ESERO Belgium en Dow en de medewerking van de Vlaamse Volkssterrenwachten en Technopolis.

Bij voorgaande edities ontvingen we de financiële steun vanuit verschillende organisaties en bedrijven, waaronder, Telenet, Technopolis, Mundo (die Keure), Janssen, de Solvay Stichting, de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. Voor the Battle of the Scientists ontvingen we in 2018 steun van VIB en imec.