FAQ

Hieronder vind je antwoorden op Vaak Gestelde Vragen, over de Wetenschapsbattle in het algemeen, maar ook specifieke vragen van scholen en van wetenschappers.

Wat is een Wetenschapsbattle precies?

De Wetenschapsbattle is een jaarlijkse wedstrijd waarbij telkens vijf wetenschappers in 15 minuten hun onderzoek voorstellen op een lagere school, aan alle leerlingen van het eerste tot het zesde leerjaar. De kinderen organiseren het evenement zelf en nemen rollen op zoals de jury, tijdbewakers en presentatoren. Op het einde van de voormiddag stemmen de kinderen voor de beste presentatie. In elke Vlaamse provincie vindt er één Wetenschapsbattle plaats. De winnende wetenschappers per provincie nemen het nadien tegen elkaar op tijdens de Finale in Technopolis.

Waarom een Wetenschapsbattle?

Met de Wetenschapsbattle willen we kinderen op jonge leeftijd warm maken voor wetenschap en techniek. Dat doen we door de wetenschap naar school te halen, de leerlingen de hoofdrol te geven en hun eigen talenten te laten ontplooien. We ontdekten ook dat presenteren voor kinderen de ideale leerschool is voor wetenschappers om hun onderzoek op een heldere en overtuigende manier uit te leggen.

Door co-creatie tussen kinderen, wetenschappers, leerkrachten en communicatiecoaches creëren we een totaal nieuwe leeromgeving voor alle betrokkenen. Ieder geeft het beste van zichzelf, wat het onmogelijke mogelijk maakt. Met de Wetenschapsbattle bewijzen we dat kinderen ideale coaches kunnen zijn voor volwassenen.

Hoe is de Wetenschapsbattle ontstaan?

Einstein zei ooit: ‘Als je het niet uitgelegd krijgt aan een zesjarige, begrijp je het zelf niet.’ Bedenker van de Wetenschapsbattle Hans Van de Water stelde vast dat wetenschappers er veel beter in slagen om hun onderzoek helder en overtuigend uit te leggen als er kinderen op de eerste rij zitten. Samen met Toon Verlinden richtte hij The Floor is Yours op. Ze trainden al meer dan duizend wetenschappers om hun onderzoek helder en overtuigend te presenteren aan een breed publiek.

Kan je een Wetenschapsbattle bijwonen?

We organiseren de Wetenschapsbattle in de eerste plaats voor kinderen. Maar we voorzien ook steeds enkele stoelen voor vertegenwoordigers van de instellingen waaraan de wetenschappers verbonden zijn. Woon jij graag een Wetenschapsbattle bij? Vertel ons waarom en we proberen een stoel voor je vrij te houden.

Vindt de Wetenschapsbattle enkel in België aan Nederlandstalige scholen plaats?

Nee. In 2018 vond de eerste Engelstalige editie plaats, the Battle of the Scientists, aan een internationale school met internationale wetenschappers. En sinds 2017 organiseren de Nederlandse chemieverenigingen KNCV en C3 jaarlijks Vuurvliegen, een presentatiewedstrijd voor onderzoekers uit de chemiesector, die is gebaseerd op de Wetenschapsbattle. We zijn momenteel in contact met andere landen om ook daar Wetenschapsbattles op te zetten. Interesse? Laat het ons weten.

Wie financiert de Wetenschapsbattle?

Editie 2019 komt tot stand door samenwerking tussen The Floor is Yours en Technopolis. We zijn nog op zoek naar partners die de komende battles willen sponsoren. Bij voorgaande edities ontvingen we de financiële steun vanuit verschillende organisaties en bedrijven, waaronder Mundo (die Keure), Janssen, de Solvay Stichting, de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. Voor the Battle of the Scientists ontvingen we in 2018 steun van VIB en imec.  

Voor lagere scholen

Welke rollen nemen de kinderen op?

De kinderen vormen de volgende teams: presentatoren, jury, stemteam, tijdbewakers, persteam, decoratieteam, techniekteam, showteam (voor dans of theater tijdens de stemming).

Wat als mijn school geen zaal heeft die groot genoeg is om alle kinderen te laten zitten?

In principe vindt de Wetenschapsbattle op school plaats, bijvoorbeeld in de turnzaal. Maar het mag ook in een zaal in de nabijheid van de school. Let wel op dat als je het elders organiseert, je vooraf de techniek kunt testen.

Waar vind ik een beamer, headset-microfoons en een geluidsinstallatie?

Verspreid over Vlaanderen vind je uitleendiensten via de provincie of gemeente, waar je aan een lage prijs materiaal kunt uitlenen. Je krijgt van ons een draaiboek, waarin de info van de uitleendiensten is opgenomen.

Hoeveel kost het om als school deel te nemen?

Er is geen inschrijvingskost. Je staat als school wel in om technisch materiaal te huren, maar daarvoor krijg je een vergoeding van ons.

Op basis van welke criteria selecteert de jury een school per provincie?

Unieke aanpak: het is aan de school om van de Wetenschapsbattle een uniek event te maken, hoe creatiever hoe beter. Buiten de lijntjes tekenen mag!

Gedragen door de hele school: één leerkracht kan geen Wetenschapsbattle organiseren. Daarom zoeken we scholen waar een sterk en enthousiast team van leerlingen en leerkrachten met volle overgave de Wetenschapsbattle wil organiseren. Hoe groter de betrokkenheid van de kinderen, hoe beter.

Diversiteit is een pluspunt: we willen kinderen die minder vaak met wetenschap in contact komen extra aan bod laten komen. Scholen met kinderen uit kansengroepen krijgen een streepje voor.

Voor wetenschappers

Hoe ziet een presentatie tijdens een Wetenschapsbattle er precies uit?

Je krijgt 15 minuten de tijd om de kinderen warm te maken voor je onderzoek. De meeste presentatoren gebruiken een PowerPointpresentatie, maar het mag ook zonder. Om de aandacht van het publiek te trekken, kan je iets tonen of de kinderen iets laten doen. Presenteren voor kinderen betekent zeker niet dat je kleutertaal moet gebruiken. Zorg ervoor dat je complexe dingen op een eenvoudige manier uitlegt. Bekijk de presentaties van de winnaars van de voorbije jaren.

Wat houdt de presentatiemasterclass in?

Presentatiecoaches Toon Verlinden en Hans Van de Water van The Floor is Yours helpen je een sterk verhaal te vertellen, zodat het jonge publiek aan je lippen hangt. Je leert om te gaan met zenuwen, krijgt tips over je lichaamshouding en hoe je prikkelende slides maakt. De masterclass duurt een dag en is zeer interactief en toegepast. We organiseren de masterclass in Antwerpen, Gent en Leuven. Je kiest zelf aan welke dag je wilt deelnemen.

Je krijgt enorm veel tips & tricks tijdens de Masterclass, je daagt jezelf uit om moeilijke materie op een heldere manier uit te leggen, om volledig én bondig te zijn, om eenvoud na te streven, maar ook om correct te informeren.

Mieke Vandewaetere, Howest

Wie bepaalt welke wetenschappers uiteindelijk mogen deelnemen?

De kinderen van de lagere school die is geselecteerd om in de provincie van jouw voorkeur de Wetenschapsbattle te organiseren, krijgen alle voorstellen te zien (zonder contactgegevens). Ze kiezen de vijf voorstellen die ze het meest interessant vinden. Daarom is het belangrijk om je voorstel te schrijven op maat van de kinderen.